lauantai 9. marraskuuta 2013

Helppo tehtävä

VIREYTTÄ PITKÄAIKAISPOTILAAN PÄIVÄÄN YHDESSÄ RAKENTAEN

Tehtävän tavoitteena on tuottaa potilaalle hyvää oloa, hyvää mieltä ja säilyttää toimintakyky mahdollisimman pitkään. Tehtävän myötä hoitaja oppii myös tuntemaan omaa potilastaan paremmin.

Viriketoiminta on keino vireyden ylläpitämiseen ja psyykkisten tarpeiden tyydyttämiseen. Potilaan elämänlaatu parantuu viriketoiminnan kautta.
Tehtävässä lähtökohtana on iäkäs itse, hänen taustansa, toiveensa ja elämäntilanteensa, nykyiset voimavarat.
Lähdemme käyttämään apuna omien potilaidemme elämänkaariselvitystä, joka on Efficalla Elämänkulku -tiedonkeruusivulla. Jokaisesta pitkäaikaispotilaasta keruuta ei ole vielä tehty, mutta se pyritään tekemään yhteistyössä omaisen kanssa. Näin pystymme tukemaan potilaan omaa elämäntapaa, mielipuuhiaan, harrastuksiaan sekä yksilöllisesti, että ryhmässä toteutettuna. Toiminta on entistä tavoitteellisempaa ja kuntouttavaa, ei pelkästään ajankulua, joka toteutetaan osana hoitotyötä.

Tähän mennessä olemme kokoontuneet ruokailuhetkien yhteydessä esim. lukemaan lehtiä, keskustelemaan, muistelemaan menneitä. On katseltu vanhoja valokuvia, laulettu yhdessä.
Vapaa-ehtoiset hengelliset laulajat käyvät säännöllisin väliajoin laulamassa. Seurakunta pitää hartaustuokioita.
Eläkeläislaulajia ja lapsia on käynyt tämän syksyn aikana laulamassa osastolla. Heitä pyydetään jatkossakin käymään.
 Säiden salliessa on käyty ulkoilemassa. Radioa kuunnellaan päivittäin, mieliohjelmien mukaan. Television katselu kuuluu myös halukkaiden ajanvietteisiin. Ehkäpä hoitaja voi katsoa potilaan kanssa esim. vanhaa kotimaista elokuvaa, samalla vanhoja asiota muistellen.
Lauantai-iltamat voisi olla hauska tapahtuma, johon kuuluisi kauneuden hoitoa, hyvää ruokaa, musiikkia ja kenties tanssahtelua.
Liikunnallista ja kuntouttavaa toimintaa pyritään vähitellen lisäämään mahdollisuuksien mukaan.
Järjestetään sellaista toimintaa, mistä iäkäs nauttii ottaen yksilliset tarpeet huomioon.

Yhdessä oloa pianomusiikin parissa

2 kommenttia:

  1. Päivi mahtavaa, itellä on kaikki ideat nukkumassa

    VastaaPoista
  2. Todella hienoja juttuja - sellaisia todellisesti arkeen vietyjä. Jos et pahastu, niin tässä näkyy aika myös jarruja: pitkäaikaispotilas-hoito-toimintakyky.... mutta teet upeasti arkista onnellista elämää. Olet tehnyt työtä. jossa ihmisten onnellisuus todellisesti lisääntyy. Karista vielä vähän tottumusta ja burokraattia sanoista! Kiva nähdä Rokualla.

    VastaaPoista